English (United Kingdom)Russian (CIS)German
Пятница, 24 Февраля 2012 12:09

Ікона

Автор 
Оцените материал
(1 Голосовать)

Ікона – що це? Різні значення можна надати цьому поняттю.

Для Климентії (16 р.) – це зображення релігійного характеру, немає нехристиянських ікон, бо в мусульман вони відсутні, як теж в інших… Для Олі (60 р.) – це так як іконостас, це двері до храму Господнього і до Царства небесного… Ікони служать для різних цілей – музейний експонат, підпора під шафою, західна мода, згадка по матері, предмет культу, символ нації, скинія для мощів, дошка для молів, засіб заробітку… Так, все ж таки, що це є ікона? Для чого вона служить? Для кого вона призначена?

 

Ікона є символом того, що я не можу зараз вповні охопити, але що мені призначене, і до чого я дійду. Ікона, це дошка порятунку для мене, що не вміє плавати в цьому світі. Плавати – це не лише техніка переміщення на воді, але стиль життєдіяльності, який я одержав при зачатті, і який мені треба постійно розвивати. Іншими словами, ікона це частина іншого світу, яка належить мені, але зміст якої я не може вхопити. Ікона – це і таїна і ключ, чи містерія іншого світу, до якого я належу і до якого я покликаний.

Як можна охарактеризувати Христове Рождество, а це воплочення Господа нашого в людську природу і освячення всього земного, так можна розуміти ікону. Ікона – це воплочення Христа. Воно одне і називається Рождеством, воно неповторне, але завжди актуальне, воно небесне, але зрозуміле землянам, воно поза часом, але й в часі. Коли ікона – Рождество, то ікона – Церква, бо Рождество – це воплочення Церкви. Рождество Ісуса Христа, Церква – дійсно народження Слова, Його тендітність і міцність, Його запрошення до діалогу і дороговказ до щастя – все це й більше вміщається в іконі.

Ікона, як Рождество Христове, це християнське запрошення стати новою людиною. В тому випадку ікона переносить таїну з Назарету в наше серце, в наше єство, для того щоб ми прийняли в своє тіло, в свою душу і у свій дух самого Господа нашого Ісуса Христа. Ікона, як Рождество Христове, це незахищена дійсність, яка потребує нашого сприйняття, нашої симпатії, нашого тепла, щоб могти в нас знайти життєву жилку, яка б отримувала це нове життя, яке нас перевершить і захопить.

Як і для чого служить Рождество Христове? Це для нас, людей, новий шлях до Бога. Це шлях, на якому зустрінемо Ірода-дітовбивцю, єгипетське поневіряння, священицький наклеп, народну погорду, ганебне розп’яття і який приведе нас до Воскресіння. Так що Рождество – це дорога до Воскресіння, що і є прославою… Ікона переходить цю ж саму історичну долю, її нищать, її перемальовують, її висміюють, її перепродують, її переховують, її забороняють, вона залишається, оновлюється і знову пропонує людині шлях до Воскресіння.

Так, ікона призначена людині. Ікона не для тварин. Ікона – це Боже Слово для людини, це шлях від воплочення до обоження, це тільки для того сотворіння, яке Бог сотворив на Свій образ і подобу. Хто себе таким не вважає, то ікона не для нього. Щоб ікона промовила, то потрібно дії Духа Святого, який просвітить людину. Ікона – тільки промовляє, до тих, які схвально відповіли на просвічення, які відкрили своє серце-єство до пошуку Бога. А оскільки, відомо, що там де Дух, там Церква, то ікона стає інструментом для воцерковлення, для відчуття потреби ставати одним тілом, однією громадою разом і під проводом Христа.

Ікона – Церква, ікона – впровадження в Церкву, ікона – відчуття Христа, а Христове Тіло – це Церква. Ікона тільки існує в Христовому Тілі, а поза Ним вона вже не ікона. Там де Церква, там ікона. Там де ікона, там можна відчути Церкву. Церква – це спільнота спасіння. Ікона – це дорога до спасіння. Зустріч із іконою, це зустріч із Церквою, Христовим Тілом, Христом. Як Церква незбагненна і неохоплена, так ікона провадить до зустрічі із Христом, бо вона – це частина Церкви, яку ми відчуваємо, хоч не розуміємо.

Для того її місце всюди, де людина. Бо там вона робить присутнім Господа, а тим же і Церкву. Ікона, отже Церква і виклично Церква. Вона повинна бути в церкві – родині, храмі, монастирі, але всюди де вона, вона творить Церкву – Христове Тіло, і тим самим запрошує кожного зустрічного до сопричастя із Богом.

Ікона – це символ, це запрошення. Ікона – це таїна, це таїнство. Дитина Емілія (2 р.) каже, що ікона – «це Марія», Богородиця. Для неї ікона – датель життя, животворяща. Богогориця – це двері небесні, то ж ікона – брама до Царства Божого.

Михайло Димид

 

Прочитано 14047 раз Последнее изменение Понедельник, 29 Октября 2012 10:30
Другие материалы в этой категории: « Незаметно, вечность Предвечный совет »
Последние новости
  • Благослови, Мати
    Благослови, Мати

    виставка сучасних ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі»

    в Київському Національному університеті ім.. Тараса Шевченка

    1 вересня у день знань в Києві, в інституті філології Київського Національного університету ім.. Тараса Шевченка (бул. Шевченка, 14) відкрилася виставка сімейної іконописної майстерні «Небо на землі». Виставка представляє сучасні ікони та має назву «Благослови, Мати».

    Будь-яку справу потрібно розпочинати з Божим благословенням і допомогою. Богородиця є безперестанною молитвеницею і заступницею роду людського, а особливо тих, хто звертається до неї з щирою молитвою, як до великої заступниці перед Господом.

    Подробнее ...
  • Ad maiorem Dei gloriam*
    Ad maiorem Dei gloriam*

    (*Для більшої слави Бога)

    Виставка сучасних ікон на Кінбурнській косі

    19 червня в селі Покровка Очаківського району Миколаївської області відкриється виставка сучасних ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі».

    До експозиції увійшли роботи в техніках яєчної темпери та гарячої емалі. Справжньою перлиною виставки є ікона Покров Пресвятої Богородиці над землею Кінбурнською.

    Подробнее ...
  • ПОЧАТОК
    ПОЧАТОК

    1 квітня у Києві, в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара»( вул. Лаврська, 19) відкриється виставка ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв). Виставка має назву «Початок».
    Спочатку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог (Ів. 1:1). Цими словами розпочинається євангельський уривок, що звучить на Великодній літургії. Воскресіння Христове є початком нашого шляху до Небесного Єрусалиму. Весна є точкою відліку нової віхи життя, що сповнена надією на краще, перемогою життя над смертю. Пам’ятаючи про це, родинна майстерня присвятила саме цій події виставку своїх робіт.

    Подробнее ...
Мы в социальных сетях
небо на земле

Создайте свою визитку


Православный календарь
Рекомендуем
Галерея Марії Павелко
При копировании материалов с сайта www.pavel-ko.net обязательна прямая открытая для поисковых систем гиперссылка.
created by pilja
_
ne
@
ma
il
.ru